LWG2: Personal Brand Design

In dit hoofdstuk ga ik mezelf beschrijven als ontwerper. Hiervoor gebruik ik de ontwerpen die ik heb gemaakt voor de lessen die ik heb gevolgd in deze module.

Merkwijzer

De eigenschappen van mijn werk worden duidelijk weergegeven in mijn merkwijzer. Hierin komt duidelijk mijn resultaatgerichte karakter naar boven. De handvatten die ik nodig heb om het overzicht in het proces te houden, het opdelen in brokken, zijn terug te herkennen in de analyserende, ontledende houding. De behoefte om het overzichtelijk en ontstressend te houden is merkbaar in mijn strakke, minimalistische en berekende resultaten. De humor waarmee ik vaak probeer het strakke, eenvoudige resultaat toch onmiskenbaar eigen te maken, heb ik vertaald naar de knipoog in mijn merkwijzer.

LWG2 - Merkwijzer Dennis Ulijn

LWG2 - Merkwijzer Dennis Ulijn

Zien

Strak, doordacht, eenvoud, geometisch, berekend, knipoog.

Voelen

Rust, zekerheid, opluchting, op je gemak.

Horen

Resultaatgericht, analytisch, berekend.

Tone-of-voice

Zekerheid geven, denken in oplossingen, met een knipoog (niet te serieus).

Merkwijzer naar merk

In deze merkwijzer komen een aantal steekwoorden naar voren. Deze steekwoorden heb ik in een mindmap gevangen, waarbij ik de overlappende steekwoorden heb gegroepeerd, om ze zo tot sterke eigenschappen van mijn ontwerpidentiteit te laten vloeien. Vanuit deze eigenschappen ben ik gaan divergeren.

LWG2 - Monogram mindmap en schetsen

LWG2 - DU Monogram mindmap en schetsen

Hierin is te zien dat ik zoekende ben naar de identiteit, en hoewel glooiende vormen worden onderzocht, ik daar toch snel weer van afwijk en ze harder en strakker ga maken. Uiteindelijk blijf ik hangen in de lettervormen, waarop ik het ontleden veel toepas.

LWG2 - Monogram exploratie

LWG2 - monogram exploratie: rounded en gestalt principes

LWG2 - Monogram opbouw

LWG2 - monogram opbouw: ontleden tot de essentie, als laatste een knipoog door een kleine draaiing

Typografie

Rubik Bold

Voor de kopteksten heb ik het lettertype Rubik Bold gekozen. Rubik is een robuust lettertype dat door zijn schreefloze, sterke lettervormen past bij mijn ontwerpstijl, ontleden tot de essentie. De knipoog zie ik terug in het hoekige, met toch die afgeronde rand.

LWG2 - Typografie: Rubik Bold

LWG2 - Typografie: Rubik Bold

Inter Regular

De basisalineas zijn uitgevoerd in het lettertype Inter regular. Het is een lettertype dat door zijn grote x-height zeer leesbaar is. De broodtekst is hiermee schreefloos, strak, wat aansluit op mijn karakter. Door de ronde interpunctie oogt het erg vriendelijk, wat ik eveneens als knipoog ervaar.

LWG2 - Typografie: Inter

LWG2 - Typografie: Inter

Rubik Bold & Inter Regular

De bold-variant van Rubik en Inter Regular bieden een mooi contrast in gewicht. Het hoekige karakter van Rubik en de ronde interpunctie van Inter vullen elkaar mooi aan.

LWG2 - Typografie: Rubik en Inter

LWG2 - Typografie: combinatie Rubik en Inter

Kleurgebruik

Kleurgebruik is een interessante case, ik ben namelijk gedeeltelijk kleurenblind. Dit zorgt er onder andere voor dat ik rood en groen slecht uit elkaar kan houden. Dit heeft me nooit geremd om mijn passie te volgen, waardoor ik elektrotechniek en ontwerpende bezigheden zonder angst ben aangegaan.

Zelfverzekerd en uitgesproken

Om op te vallen in de concurrerende wereld van designers wilde ik in lijn met mijn karakter juist een duidelijk statement maken. Flauwe of pastelachtige kleuren vielen dus als snel af. Als hoofdkleur wilde ik een sterk emotie uitlokken en straight-to-the-point uitstralen. In het kleurenspectrum doet rood dat het beste. Omdat rood snel schreeuwerig overkomt, heb ik dieper rood gekozen.

Daarnaast wilde ik de secundaire kleur ook terug laten komen in de tekst als speelse elementen, zodat het geheel niet te statisch werd. In combinatie met de primaire kleur, landde dit ergens tussen geel en oranje. Omdat deze kleur erg lastige te lezen is op wit door het lage contrast, wilde ik het contrast verhogen door deze wat donker te houden.

LWG2 - Primaire en secundaire kleur

LWG2 - Primaire en secundaire kleur

Omdat deze kleuren zo ver uit elkaar stonden wilde ik kijken of ik hier een teriaire kleur in konden vinden die volledig tegengesteld is, waardoor het geheel een triade vormt. Deze vond ik in het blauwe spectrum. Omdat de kleuren geel, rood en blauw samen al snel een goedkoop speelgoedgevoel geven, heb ik het blauw tegen het zwarte aan zo donker genomen.

LWG2 - Kleurencirkel

LWG2 - Kleurencirkel

LWG2 - Kleurenpalet

LWG2 - Kleurenpalet

Resultaat Personal Brand Design

Dit monogramontwerp samen met de basis van de huisstijl komt tot het volgende strakke en duidelijk resultaat, gebaseerd op berekende elementen.

LWG2 - DU Design-logo

LWG2 - Logo DU Design spacing

Wat leidt tot dit resultaat:

LWG2 - DU Design-logo

LWG2 - Logo DU Design