LWG4: Interactive storytelling

Interactive Storytelling was een mooi vak waar resultaten direct heel tastbaar zijn. Ik had geen ervaring met animeren en Animate is niet het makkelijkste programma om te leren. Hier is veel tijd in gaan zitten en hier is heel veel stress en onzekerheid om de hoek komen kijken. Ik heb meerdere keren een stap terug moeten nemen en weer een deel opnieuw moeten beginnen om tot een goed resultaat te komen. Uiteindelijk voel ik dat ik me in dit vak in alle facetten heb uitgedaagd en overstegen: ik heb geschetst, heb perfectionisme wat losgelaten door niet direct overal het beste resultaat in te willen bereiken en resultaten in Animate losgelaten om met de beschikbare assets opnieuw te beginnen om hiermee het proces beter te laten lopen. Ik heb hier extra Animate-lessen voor gevolgd bij Harry Morselt en Frans van Hopwegen.

Moodboard

Ik heb in de eerste week moeite gehad met mijn richting vinden. Ik had wat geprobeerd, maar voelde het niet. Na de eerste les had ik wat pointers om gerichter aan het proces te beginnen. Hiermee kwam ik bij een moodboard en kleurenpalet van een immersive wereld die gebaseerd is op een toekomstvisie.

LWG4 - Moodboard

LWG2 - Merkwijzer Dennis Ulijn

LWG4 - Kleurenpalet

LWG4 - Kleurenpalet

Doel, doelgroep en tone-of-voice

Veel films en boeken spreken over een toekomst waar alles vies en grauw is. Ik wilde juist focussen op een verhaal waar de mensheid het juist goed voor elkaar heeft. Mensen die in harmonie met de natuur en technologie leven. Schoonmaakrobots houden de wereld schoon. Hiermee was mijn doel om kinderen en tieners een moraal mee te geven, namelijk dat om de wereld mooi en schoon houden, je er constant tijd en moeite in moet steken.

Met behulp van The Hero's Journey kwam ik op een verhaal van een schoonmaakrobot die uitgekeken raakt op zijn schone wereld, omdat hij hier constant moeite in moet steken. Hij wil de wereld ontdekken. Na vervelende ervaringen in die grote, vieze wereld, komt hij erachter dat hij eigenlijk altijd leefde op de plek waar hij wilde zijn en dat de moeite die hij hierin moet steken, de prijs is die hij moet betalen om dit te behouden.

Ontwerp

Om de elementen in de wereld te ontwerpen heb ik me onder andere gebaseerd op de volgende robots uit films en games.

LWG4 - Inspiratie uit films Short Circuit, Jingle Jangle en de game First Contact

LWG4 - Inspiratie Johnny 5 (Short Circuit, 1986), Robot Guide (First Contact, 2018) en Buddy 3000 (Jingle Jangle, 2020)

Hierin is te zien dat de ogen en menselijke vormen zoals armen en handen een grote rol spelen bij het aanspreken van deze robots. In een onderzoek vond ik dat ronde vormen een vriendelijker uiterlijk hebben dan harde hoeken. Deze kennis, samen met het moodboard, heb ik toegepast in schetsen en hierin gedivergeerd.

LWG4 - Robot-schetsen

LWG4 - Robot-schetsen

LWG4 - Omgevingsschetsen

LWG4 - Omgevingsschetsen

Schetsen digitaliseren

Deze schetsen heb ik vervolgens gedigitaliseerd, waarbij ik verder heb gedivergeerd. Hierbij heb ik me gebaseerd op de moodboard en het gespecificeerde kleurenpalet.

LWG4 - Gedigitaliseerde schetsen

LWG4 - Gedigitaliseerde schetsen

Wereld creëren

Deze elementen heb ik samengevoegd tot hier een wereld in ontstaat die kan gaan leven door de animaties.

LWG4 - Toekomstvisie - Scene 1

LWG4 - Toekomstvisie - Scene 1

Animateren

Het animeren heeft me veel tijd gekost, maar uiteindelijk heb ik met behulp van extra lessen het animeren onder de knie gekregen. Hierdoor heb ik veel elementen geanimeerd, waardoor de wereld tot leven komt.

LWG4 - Animeren

LWG4 - Animeren

Geanimeerde elementen:

Presentatie

Dit concept heb ik gepresenteerd. In lijn met de basisprincipe van het van Interactive Storytelling heb ik de presentatie interactief en non-lineair gemaakt. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een XD-presentatie, waarbij de gebruiker spelenderwijs kan ontdekken wat er achter de elementen van de scene schuilgaat.

Deze presentatie is een zoektocht door elementen, waarbij alle leringen en keuzes zijn uitgelegd. De presentatie is hier te zien.