Reflectie CreDe

Op deze pagina bespreek ik feedback die ik gedurende de LWG's en het ontwerppracticum heb ontvangen. Aangezien de module uit twee blokken bestond, bespreek ik ook welke feedback ik heb meegenomen van de eerste twee LWG's naar de volgende LWG's.

Inzet en motivatie

Tijdens verwerkingsopdrachten en de lessen van de vakken heb ik goede inzet getoond. Waar het moeilijk werd heb ik me erg veel stress gegeven, maar dit heeft mijn inzet niet in de weg gestaan. Waar de stress soms wat veel werd, behield ik wel elke week de motivatie om de verwerkingsopdrachten uit te werken. Daarnaast heb ik zelfs verwerkingsopdrachten van voorgaande weken verder uitgewerkt na het zien werk van medestudenten. Deze inzet en motivatie kwam ook duidelijk terug in de feedback van enkele vakken.

"Tijdens de les heb ik je leren kennen als harde werker, leergierig en een creatieve geest."

~ Harry Morselt, docent Creatieve Technieken

"Je hebt een bijzonder actieve deelname getoond in deze LWG, altijd deelnemend aan de gesprekken en discussies en je schroomde niet om je mening hierover te geven, prima houding!"

~ Eric de Haan, docent Business Design

"Je was iedere les aanwezig en hebt aan deze LWG een mooie uitdaging gehad. Je hebt een leergierige houding en pikt instructies en theorie snel op. Je hebt je flink 'gestort' op dit vak om er iets moois uit te halen (en dat is gelukt)."

~ Gerben Bloemendal, docent Interactive Storytelling

Objectief gezien zit het goed met mijn inzet en motivatie. Ik heb specifiek voor een deeltijdstudie gekozen omdat ik ook contact wilde hebben met medestudenten. De LWG's zijn voor mij de perfect balans tussen vrij ontwikkelen en sturing. Dit motiveert me.

Karakter

De stress die ik heb ervaren was bij wijlen erg overweldigend en had invloed op mijn humeur en resultaten. Het perfectionisme heeft me vooral bij Creatieve Technieken even dwars gezeten, waar ik na het verkeerd begrijpen van een opdracht merkte dat het me erger raakte dan nodig was. Dit heb ik besproken met mijn Studieloopbaanbegeleider en mijn vrouw, waarna ik een aantal dagen rust heb genomen en heb gereflecteerd op deze uitschieter. Hierbij heb ik mezelf in de spiegel aangekeken en voorgenomen dat ik niet elke week een perfecte Verwerkingsopdracht hoefde af te leveren, maar dat de feedback tijdens de LWG en de verbetering in het eindverslag de zaken zijn om op te focussen.

Dit voorval kwam voor bij Creatieve Technieken. Het eindverslag van die LWG niet ging over de weekopdrachten, maar om een Creatieve Sessie. Derhalve is mijn reflectie en het handelen hiernaar helaas niet terug te vinden in de geschreven feedback van dat vak.

Wat betreft de moeite van het loslaten van stressvolle momenten springt het Ontwerppracticum er duidelijk bovenuit. De eerste week gingen we als projectgroep als een Dream Team. De weken hierna had ik echter het gevoel dat we als groep te ongericht waren. We hebben dit in de groep besproken, waarbij duidelijk werd dat de anderen deze gedachtegang niet deelden. Dit heeft me de nodige hoofdbrekens en slechte nachten gekost. Mijn sterke persoonlijkheid met een groep die er anders in stond was lastig te verenigen, zonder gevoelsmatig al mijn ideeën en creativiteit te laten varen. Ik heb hierin besloten meer richting het notuleren te schuiven om de creativiteit van de groep beter naar voren te laten komen. Na een aantal weken kwam hier rust in terug. In mijn reflectie in het verslag voor het ontwerpracticum heb ik hierop, onder andere, als volgt gereflecteerd:

"De rollen zijn na de eerste week wat vertroebeld, waardoor ik door mijn aanwezige karakter en analytische benadering soms het proces wellicht te veel remde. Nadat we met de groep de rollen duidelijker hadden verdeeld, heb ik me meer gestort op het schrijven van de notulen. Dit zorgde ervoor dat ik minder remde."

~ Dennis Ulijn, Verslag Ontwerppracticum

Dit was ook tussen de regels terug te lezen in de feedback van het ontwerppracticum:

"Jullie proces was energiek en wat hobbelig wat betreft de samenwerking en verdeling van rollen. Interessant om te zien hoe (en waarom) een en ander toch bij elkaar gekomen is. Dit komt ook mooi terug in jullie eerlijke reflecties. Hier worden stappen gemaakt!"

~ Patrick Kreling, docent Ontwerppracticum

Het is duidelijk dat ik mijn perfectionisme en het piekeren onder ogen heb gezien en hier naar gehandeld heb. Dit is slechts een eerste stap naar het groeien hierin; er is nog veel groei mogelijk.

Ontwerpprocessen

Tijdens de lessen vond ik het leuk om creatief bezig te zijn en mezelf hier in uit te dagen. Ik ben tijdens de eerste LWG's wat te doelgericht geweest, waardoor ik later in de verslagen met terugwerkende kracht moest proberen te verbreden. Toch keert in de feedback vaak terug dat ik mezelf hierin nog verder uit mag dagen:

"Ik ben het eens met je analyse waarin je schrijft nog meer te kunnen/mogen divergeren en 'durven' de breedte in te gaan alvorens keuzes te maken richting je doel."

~ Ramon Menting, docent Personal Brand Design

"In de onderzoeks/-inspiratiefase blijf je nog wat 'braaf' en werk je de opdrachten wat schools uit. Er had wellicht wat meer diepgang en scherpere conclusies in gezeten. Heel soms mis ik wat zoeken naar alternatieven. Ik zou iets meer inzage in je ontwerpproces willen zien."

~ Gerben Bloemendal, docent Interactive Storytelling

Het overzicht behouden is me in alle vakken zwaar gevallen. Het onbekende terrein van weer naar school en lessen volgen, zaken inleveren met de vraagtekens of het allemaal wel goed genoeg is. Zoals gezegd, heeft het ontwerpproces tijdens het Ontwerppracticum en ook weer bij dit verslag me de nodige stress gegeven. Ik heb hierin mezelf voorgenomen om meer overzicht te creëren middels todo-lijsten, wat voor mij een prettige manier van werken is. Door de taken in kleinere brokken te hakken en te realiseren dat niet elk blok direct perfect hoeft te zijn, heb ik gezorgd dat ik meer houvast heb om deze onrust en onzekerheden het hoofd te bieden.

"Je verslag is uitgebreid en je hebt alle onderdelen minutieus uitgewerkt, je hebt laten zien dat je de verschillende analyses onder de knie hebt"

~ Eric de Haan, docent Business Design

" Het proces is gedetailleerd beschreven"

~ Patrick Kreling, docent Ontwerppracticum

Ook heb ik gedurende deze brokken gereflecteerd, maar ik kan hierin nog groeien door in mijn verslagen meer conclusies te trekken en deze te mee te nemen in de volgende stappen:

"Je hebt bij de verschillende onderdelen ook goed stilgestaan bij de mogelijke (en niet wenselijke) toepassingen ... bij de verschillende onderdelen heb je ook een 'reflectie' geschreven, dit geeft hier inzage van."

~ Eric de Haan, docent Business Design

"Aan het einde van hoofdstukken geef je een reflectie; die zou meer achterin het verslag mogen. Geef in plaats daarvan een conclusie na iedere hoofdstuk. In de conclusies geef je een besluit, eindoordeel, gevolgtrekking, etc.; zorg dat je voor jezelf een vervolgstap aangeeft: "Daarom ga ik nu..." of "Dit betekent X..."

~ Gerben Bloemendal, docent Interactive Storytelling

Al met al ben ik gegroeid in het Ontwerpproces, maar zit ik midden in de groei van dit proces. Ook hierin neem ik de feedback ter harte en ben me bewust van mijn groeipotentieel en hoe ik hierin kan verbeteren.

Ontwerpresultaten

Aangezien ik alle vakken heb gehaald kan ik tevreden zijn met de resultaten. Kijkende naar de beoordelingen (14x beginner, 10x professional, 1x expert) is te zien dat ik niet ben gegaan voor het minimale.

Ik betrap me bij het verwerken van opdrachten en eindverslagen wel dat ik overal probeer een unieke draai aan te geven. Hiermee maak ik het mezelf (te) moeilijk. Ik werk me uit deze situaties met een goed resultaat, maar maak hiermee niet per se een beter resultaat. Ik heb hier inhoudelijk geen schriftelijke feedback op gekregen, maar een aantal voorbeelden waarin ik vind dat ik te ver heb gedacht:

"Je videopitch is qua onderzoek en uitvoering redelijk uitgevoerd, je storyboard is nog niet overdraagbaar genoeg voor een buitenstaander."

~ Eric de Haan, docent Business Design

De kwaliteit van ingeleverde resultaten was voldoende tot ruim voldoende. In sommige vakken kwam dit ook in de feedback naar voren:

"Een duidelijk gestructureerd opgezette sessie... De verslaglegging is goed in structuur en verbanden die je legt. Mooie wending vanuit de "vooronderstelling" naar de rem."

~ Harry Morselt, docent Creatieve Technieken

"Grondig en uitgebreide verslaglegging van je proces met op iedere stap een reflectie waarin je goede punten benoemt."

~ Ramon Menting, docent Personal Brand Design

"Je verslag is uitgebreid en je hebt alle onderdelen minutieus uitgewerkt, je hebt laten zien dat je de verschillende analyses onder de knie hebt. Je hebt een goede schrijfstijl en bent in staat om gedetailleerd de dingen te beschrijven."

~ Eric de haan, docent Business Design

Het gebrek aan oog voor detail aan het einde van de vakken kende ik van mezelf. Hierdoor heb ik de verslagen voor het inleveren vaak nagelopen. Ik heb menig bestand opnieuw moeten exporteren omdat ik ergens een typefout of verkeerd uitgelijnde tekst zag. Dit heeft wel tot goede feedback geleid:

"Je Proof of Concept heeft een indrukwekkende 'vlucht' genomen, waarbij je veel aandacht hebt besteed aan de animatietechnieken en met name immersive principes."

~ Gerben Bloemendal, docent Interactive Storytelling

Ik merk dat ik gestructureerd werk en daardoor al veel werk vroeg in het proces probeer te doen. Dit zorgt er echter niet voor dat het werk achteraf minder wordt. Ik heb dit bij de latere LWG's wat meer losgelaten, waardoor de werkverdeling wat eerlijk verdeeld was. Wat hierin meespeelt is dat ik bij de eerste LWG's niet wist hoe veel tijd er aan het einde van de blokken was om de verslagen uit te werken. Ik weet nu dat hier voldoende tijd voor is om een mooi resultaat in elkaar te zetten. Dit geeft ook meer rust.

Gedurende de eerste LWG's was ik niet gewend om elke week te reflecteren. Door de invulling van de leerwerkgroepen is dit er langzaam in geslopen. Bij LWG1 en LWG2 focuste ik hier nog niet op. Bij LWG3 en LWG4 wel:

"Wat je in het vervolg mag toevoegen is een algehele reflectie waarin je met name actiepunten voor jezelf stelt die haalbaar en meetbaar zijn voor een volgende opdracht. Hoe scherper je deze actiepunten formuleert, hoe sterker een volgende reflectie kan zijn."

~ Ramon Menting, docent Personal Brand Design

" bij de verschillende onderdelen heb je ook een 'reflectie' geschreven, dit geeft hier inzage van."

~ Eric de Haan, docent Business Design

"Aan het einde van hoofdstukken geef je een reflectie; die zou meer achterin het verslag mogen. Geef in plaats daarvan een conclusie na iedere hoofdstuk."

~ Gerben Bloemendal, docent Interactive Storytelling

"Interessant om te zien hoe (en waarom) een en ander toch bij elkaar gekomen is. Dit komt ook mooi terug in jullie eerlijke reflecties."

~ Patrick Kreling, docent Ontwerppracticum

Leerdoelen Creative Design

29 januari 2021

Wat heb ik ingezien in mijn karakter voor en tijdens de studie, en welke inzichten zijn daar bij gekomen gedurende deze module. Op basis hiervan stel ik mezelf leerdoelen voor de komende module.

Inzet en motivatie

Zoals gezegd heb ik me altijd ten volste ingezet voor de vakken, omdat ik de fysieke lessen enerverend en leerzaam vond. Aangezien de lessen komende weken dankzij Corona digitaal en daarmee een stuk minder enerverend zullen zijn, ga ik focussen op het niet verliezen van die energie en gretigheid.

Gretigheid en energie tijdens de vakken behouden.

Karakter

Ik heb laten zien dat ik last heb gehad van wat karaktertrekken, namelijk perfectionisme en het niet los kunnen laten van onduidelijkheden op momenten dat dit niet helpend was.

In de gaten houden dat perfectionisme en piekeren op de loer ligt en tijdig de kop in drukken door te relativeren en uit te zoomen.

Ontwerpprocessen

Hoewel ik tot goede resultaten kom tijdens de lessen, mag ik meer verdiepen en verbreden in het ontwerpproces.

Het overzicht is te snel weg, wat ik beter en eerder moet ondervangen door een duidelijke planning te vormen, in plaats van alle focus op het eindresultaat te leggen.

Eerder in het proces zorgen voor overzicht door conclusies te trekken en te reflecteren, waardoor ik meer focus op het proces dan het eindresultaat.
Mezelf meer uitdagen om meer te verdiepen en te verbreden in de ontwerpen.

Ontwerpresultaten

De kwaliteit is goed, maar kan beter gekanaliseerd worden.

Werk eerlijker verdelen door mezelf de ruimte te gunnen aan het einde van de LWG's. Zodoende kwaliteit en oog voor detail verbeteren.
Bij invulling van de opdrachten minder proberen de opdracht uniek te interpreteren. Werk duidelijker en eerder baseren op de rubrics.

Reflectie

Voorheen reflecteerde ik weinig, tijdens de lessen ben ik meer gaan reflecteren. In verslagen reflecteerde ik veel in de hoofdstukken en trok conclusies aan het einde. Dit wil ik omkeren.

Conclusies trekken na verwerkingsopdrachten, reflecteren als reactie op het gehele pad dat ik heb bewandeld tijdens het vak. Hierbij focussen op inzet, de valkuilen in mijn karakter, het ontwerpproces en het ontwerpresultaat.