In deze reflectie kijk ik terug op mijn handelen en de feedback die ik gedurende de LWG's en het ontwerppracticum van de module Human Centered Design heb ontvangen.

Inzet en motivatie

Zoals ik in mijn vorige leerdoel heb aangegeven heb ik me altijd goed ingezet en wilde ik die gretigheid behouden. Ik heb deze module wederom elke week mijn werk ingeleverd en ben over het algemeen heel gemotiveerd gebleven. Met name aan het einde van het eerste blok, toen ik vastliep bij Prototyping en Contextanalyse, was het dieptepunt qua motivatie. De onduidelijkheid en onzekerheid van de interviews en producttests vond ik erg lastig. Ik had dan ook het gevoel dat mijn product niet 'klopte' en kon daar lastig mee omgaan. Dit kwam ook terug in de feedback:

"Je bent met een goed tempo hard aan de slag gegaan deze LWG. Tijdens de meetings heb je je actief opgesteld en prima vragen gesteld. De kunst is natuurlijk wel dat je dat de gehele LWG volhoudt en dat lukte misschien niet helemaal."

~ Frans van Hofwegen, docent Prototyping

Uiteindelijk zijn beide vakken ingeleverd en behaald, al is dat in de laatste 2 á 3 weken met veel stress gepaard gegaan.

In het tweede blok van deze module voelde ik dat ik wat sterker in mijn schoenen stond. Ik ben meer verslaggericht gaan werken, zodat ik veel stress later in de LWG's weg kon nemen.

"Ik vond je tijdens deze LWG een enthousiaste en kritisch denkende student. Je hebt wekelijks het huiswerk op tijd ingeleverd. En daarnaast was dit ook van goed niveau."

~ Tugba Özdes, docente Usability Testing

Ik had bij mijn leerdoelen bij de vorige module specifiek aangegeven dat ik bang was dat door Coronamaatregelen elke week online les volgen mijn motivatie kon verminderen. Ik vond de online lessen minder leuk en op hun eigen manier stressvoller, maar ik heb wel ingezien dat het missen van twee keer 45 minuten reistijd wel veel scheelt en het makkelijker maakt. Ik verkies nog steeds fysiek onderwijs, aangezien dat een interessant gesprek op de gang op kan leveren en het onderling contact tijdens de lessen bevordert. Het feit van onder gelijkdenkenden zijn op school vind ik ook erg prettig en geeft me veel meer energie dan achter de computer in een webcam kijken.

Karakter

Vorige module zat perfectionisme me veel in de weg. Ik heb deze module geprobeerd minder te focussen op de uitstraling van de resultaten en meer op het proces. Ik merk dat dit lastig blijft, maar ik voel me hierin groeien.

"Soms zit je jezelf in de weg door perfectionisme of gebrek aan (project-)overzicht. In het begin overzie je alles nog goed, maar dat werd lastiger naarmate de LWG vorderde."

~ Frans van Hofwegen, docent Prototyping

Met name het tweede blok heb ik me gefocust op de theorie en deze theorie juist proberen toe te passen in de opdrachten. Deze module leende zich hier ook voor, door duidelijk opgezette verwerkingsvragen en -opdrachten.

"ook in deze LWG heb je laten zien dat je grondig en kritisch te werk gaat."

~ Patrick Kreling, docent Web Design

Vorig ontwerppracticum hadden we een projectgroep die snel tegen elkaar in ging. Uit mijn 16personalities-test kwam mijn persoonlijkheid als Bevelhebber naar voren. Dit verklaart dat ik soms met gestrekt been in een discussie kan gaan. Aangezien dit vaak niet helpend is in een project, wilde ik dit uit de weg gaan door bij het ontwerppracticum in de eerste iteratie de leiding op me te nemen en dit op een empatische manier te volbrengen. Dit resulteerde in het feit dat ik door projectlid Hanani als empatisch werd omschreven in de reflectie van deze iteratie. Dit geeft me aan dat ik hierin mijn doel heb behaald. Ik kan hier verder in groeien door de juiste rol op me te nemen op het juiste moment en deze momenten beter aan te voelen.

"Je hebt heel helder voor ogen wie je bent als ontwerper maar ook zeker als professional en teamspeler en teamleider. Door je heldere uitleg in het verslag geef je goed inzicht in hetgeen waar je in wilt groeien."

~ Max Salakori, docent Ontwerppracticum HCD

Ontwerpprocessen

Het blijft lastig voor me om het overzicht te houden, en hierdoor te focussen op het proces, in plaats van de resultaten. Voor Prototyping en Contextanalyse heb ik het mijn eigen werkgever als opdrachtgever genomen, maar door onduidelijkheid en lastig te bereiken eindgebruikers heb ik het me daardoor te lastig gemaakt. Hierdoor was het lastig de focus te houden op het proces.

Ik merkte in het eerste blok dat ik te weinig focuste op verslaglegging. Hierdoor was het lastig de lijn te volgen.

"Als je rapporteert over je werk, zoals (user)testen, dan kun je voor extra informatie of diepgang best verwijzen naar een bijlage. "

~ Frans van Hofwegen, docent Prototyping

Ik heb dit in het tweede blok direct aangepakt door direct op de verslagwijze te werken, met verwerkingsvragen in de bijlage en de daadwerkelijke opdrachten in het verslag. Dit zorgde voor een overzichtelijk geheel.

"Je verslag is prettig gestructureerd waardoor de rode draad prima naar voren komt."

~ Patrick Kreling, docent Web Design

Een manier om het proces beter te sturen, is door kritischer te kijken wat van belang is. Ik vind de rubrics soms lastig te interpreteren, en ik wil graag meer bewijzen dan dat ik rubrics volg, maar hierin probeer ik echt duidelijker te focussen op wat belangrijk is. Dit is ook medestudenten en docenten opgevallen.

"Ik heb in het OP gemerkt dat jij erg goed kan analyseren en goed hoofdzaken van bijzaken weet te scheiden"

~ Klasina van Hal, medestudent en projectlid Ontwerppracticum HCD

"Je scoort meteen door duidelijk te laten zien dat je snapt wat hoofdzaken en bijzaken zijn"

~ Max Salakori, docent Ontwerppracticum HCD

Hoewel dit beter ging, kan het proces verbeteren door langer stil te staan in de opzet van het ontwerpproces en meer te denken vanuit een centrale ontwerpvraag.

"Mijn tip is om als ontwerper altijd de 'waarom' in het achterhoofd te houden. En dit ook mee te nemen in je verslaglegging."

~ Tugba Özdes, docente Usability Testing

Ontwerpresultaten

Vorige module was ik vooral bezig met resultaten. Ik vond het lastig te accepteren dat het niet ging om hoe mooi dingen waren, maar waarom ik ontwierp zoals ik ontwierp. Ook deze module was het lastig, maar door de opzet met verwerkingsvragen was het makkelijker te focussen op de theorie en deze toe te passen. Hierdoor volgen de resultaten vanzelf.

Vorige module heb ik het mezelf ook te moeilijk gemaakt door opdrachten uniek proberen te interpreteren. Ik heb deze module gekozen voor duidelijkere casussen, al zorgde dit bij Prototyping en Contextanalyse nog steeds voor stress, omdat de casussen te groot waren. Bij de laatste twee LWG's heb ik de casussen nog bewuster gekozen, wat zorgde dat ik me meer op het proces kon richten, en de resultaten duidelijker waren.

"Je werk is overigens van goed niveau. Ik ben met name te spreken over de feasability (functionele haalbaarheid) en viability (vanuit business: de duurzaamheid en levensvatbaarheid) van je high fidelity prototype. Erg goed gedaan."
"Je bespreekt de schetsen niet inhoudelijk, waardoor je het aan de lezer overlaat om een oordeel te vellen over je werk, maar dat is jouw taak als CMD'er."

~ Frans van Hofwegen, docent Prototyping

"Uiteindelijk heb je een volwaardig communicatiecanvas 'neergezet' vanuit gedegen onderzoek met een professionele en actieve houding in de lessen."

~ Robert Lariccia, docent Contextanalyse

Hierin kan ik nog veel groeien, door meer vertrouwen te hebben in het proces en dat een voldoenend resultaat volgt als alle 'waaroms' goed verwerkt zijn.

Reflectie

Ik vind het nog steeds lastig het verschil te maken tussen conclusie en reflectie. Doordat we zoveel werk verzetten in een korte tijd zit je zo dicht op de materie dat het lastig is om uit te zoomen. Dit resulteert in moeite met focussen op het ontwerpproces, maar ook op de afstand nemen om op jezelf te reflecteren. Ik merk wel dat ik hier beter in word, waardoor ik objectiever kan kijken naar mijn werkzaamheden. Documenten als deze zorgen ervoor dat ik uitgebreider reflecteer en de feedback inhoudelijker internaliseer.

Leerdoelen Human Centered Design

21 juni 2021

Ik heb de leerdoelen van Creative Design dus duidelijk meegenomen in de module Human Centered Design, maar ook in deze module heb ik eigenschappen van mezelf gezien die ik wil verbeteren.

Inzet en motivatie

Afgelopen halfjaar heb ik veel last van uitsteldrang gehad. Door Corona was het combineren van werken, leren en leven soms drukker dan goed voor me was. Ik heb gelezen dat uitsteldrang vaak van vier bronnen kan komen: een taak wordt als te moeilijk ervaren, een taak is onduidelijk, een taak is eng door de kans op falen of een taak is saai. Ik heb gemerkt dat vooral de onduidelijkheid bij mij parten speelt. Het zijn die verwachtingen die dan in mijn hoofd blijven malen. Ik heb deze module al veel werk verricht om verslaglegging en de rubrics inzichtelijk en overzichtelijk te maken, maar ik wil me er aan wennen om de tijd te nemen bij het starten van een nieuw project zoals een LWG.

Ik wil mijn inzet en motivatie van wekelijks inleveren behouden door meer duidelijkheid aan het begin van een project te creëren.

Karakter

Perfectionisme blijft een ding, maar dat is vaak een resultaat van overijver als gevolg van onzekerheid, wat op zijn beurt weer komt van de onduidelijkheid. Op het moment dat ik perfectionistisch ben, maar niet vanuit onzekerheid, dan zie ik dit eerder als enthousiasme. Ik wil dat enthousiasme niet temperen door angstvallig perfectionisme de kop in te drukken. Mijn mooiste creaties komen voort uit het enthousiasme dat ik heb voor de opleiding en creëren in het algemeen, en het zou zonde zijn dat te remmen.

Beter aanvoelen of perfectionisme een gevolg is van onzekerheid of enthousiasme.

Tijdens het ontwerppracticum heb ik bewust in de eerste Iteratie de leiding genomen om mezelf uit te dagen een harmonieuze groep te creëren. Dit is gelukt, waardoor ik voor mijn gevoel de scherpe kantjes van mijn Bevelhebbers-persoonlijkheid heb afgeschaafd. Ik wil hierin verder groeien door daar volgende module verder aan te werken. Dit zal me ook buiten school een betere gesprekspartner maken.

Bewuster zijn van mijn rol in een gesprek, niet altijd de discussie aangaan.

Ontwerpprocessen

Vooral in de latere twee LWG's van HCD ben ik gegroeid in het ontwerpproces. Dit kwam grotendeels door tips van Patrick Kreling voor de opzet van de verslagen. Voorheen plaatste ik alles chronologisch in een document, maar door veel data in de bijlagen te plaatsen, wordt het geheel een stuk overzichtelijker en prettiger te lezen. Dit overzicht merkte ik ook zelf tijdens de LWG's. dit maakt reflecteren makkelijk, en door vaker tijdens de lessen te reflecteren, kan ik sneller en beter groeien als ontwerper.

Overzichtelijker werken om vaker te kunnen reflecteren.

Dit reflecteren en verder uitwerken of aanpassen zorgt ook voor meerdere alternatieven. Ik heb meer met alternatieven gewerkt, maar ik kan hierin groeien, en vooral durf tonen om deze alternatieven te laten zien in de lessen en in het verslag.

Mezelf uitdagen meer te verdiepen en dit te durven tonen.

Ontwerpresultaten

Ik focus nog steeds veel op de resultaten, waardoor er minder focus is op het proces, al is dit wel beter dan in de eerste module. Daar was ik echt nog bezig met mezelf bewijzen. Bovenstaande punten moeten komende module zorgen voor een beter ontwerpproces, wat automatisch zal resulteren in een beter resultaat. Ik moet hier meer op vertrouwen. Ik heb in de eerste twee LWG's - Prototyping en Contextanalyse - te grote casussen genomen, wat veel stress gaf. De casussen van de latere twee LWG's - Web Design en Usability Testing - waren voor mijn gevoel precies goed. Dit zorgt voor een beter proces en beter resultaat.

Bewuster kiezen van casussen waarbij het resultaat haalbaar is in acht weken.

Reflectie

Voorheen reflecteerde ik weinig, tijdens de lessen ben ik meer gaan reflecteren. Door het Miro-bord bij het ontwerppracticum reflecteerde ik elke week. Ik merk dat ik hier nog veel focus op de situatie, terwijl ik meer moet focussen op mijn handelen en wat ik heb geleerd.

Reflecteren op eigen handelen en wat ik heb geleerd.

Ook vind ik het verschil tussen conclusies trekken en reflecteren erg lastig. Conclusies zijn objectieve bevindingen uit onderzoek, reflecteren is terugkijken op mijn handelen en wat ik daarbij heb geleerd.

Conclusies en reflectie op de juiste manier scheiden.