Tijdens de module Perspectives On Social and Sustainable Design heb ik in een ontwerpgroep zelf een casus gezocht en aangenomen. Hierin hebben wij kennis uit deze module toegepast, zoals het gebruiken van Big Ideas for the Future, evalueren van een project middels Project's Eleven en onderzoeken met methoden uit Design. Think. Make. Break. Repeat. In 20 weken werkten naar een zelf gekozen ontwikkelmethode tot oplevering van een product dat we hebben overhandigd aan de opdrachtgever.

Casus

Een projectlid, Hanani, werkt bij De Eenhoorn in Kampen. Zij produceren thee, koffie en sigaren. Daarnaast bieden zij rondleidingen aan. Deze ruimtes bieden bezoekers de mogelijkheid om te leren over de geschiedenis en ambacht van de producten van De Eenhoorn.

Aangezien de thee verwerkt wordt op exotische locaties en niet in de theestraat, is hier vrij weinig te zien. Dit terwijl het productieproces een belangrijke rol speelt in het verhaal van de thee. Dit maakt de rondleiding voor thee volgens Hanani erg saai, terwijl tegenwoordig veel hogere verwachtingen zijn van rondleidingen. De koffie- en sigarenrondleiding zijn interessanter, dus hier is veel van te leren. De rondleidingen worden gegeven in een prachtig pand, volgens volgers van de rondleiding. De rondleiding zelf laat echter nog veel te wensen over.

Deze casus biedt de ruimte om een beleving in een ruimte te ontwerpen. De opdrachtgever verwacht implementatie van Big Ideas for the Future, zoals Autonomous Things, Ambient Intelligence en Mixed Reality. Deze zijn goed toe te passen zijn in een rondleiding. De voorlopige opdrachtomschrijving voor deze casus heb ik daarmee opgeschreven als:

"Een rondleiding van de toekomst maken voor Eenhoorn, waar mensen nieuwe inzichten krijgen over thee en koffie."

Om onszelf een briefing te geven over de casus en hiermee onze huidige kennis vast te leggen hebben we de casus als volgt omschreven:

Theestraat De Eenhoorn

De eenhoorn is een koffie en theezaak in Kampen.De Eenhoorn koopt koffie en thee in als ruwe grondstoffen en in de fabriek worden de producten bewerkt tot een eindproduct dat zowel in de B2B als in de B2C-markt wordt weggezet. De consumenten worden bediend via de winkel of webshop. In de zakelijke markt levert De Eenhoorn haar producten aan horeca, detailhandel en kantoren. Naast het leveren van fysieke producten zoals koffie, thee, sigaren en delicatessen levert De Eenhoorn ook dienstverlening door het aanbieden van rondleidingen en proeverijen op locatie.

De Eenhoorn is een koffie- en theeproducent en is zowel een producerende- als handelsorganisatie. Naast het leveren van fysieke producten zoals koffie, thee, sigaren en delicatessen levert De Eenhoorn ook dienstverlening door het aanbieden van rondleidingen en proeverijen op locatie. De huidige rondleiding vindt plaats in de fabriek waar ook de productie van koffie, thee en sigaren plaatsvindt. De rondleiding is opgesplitst in drie straten: koffie, thee en sigaren. Bij deze drie straten probeert De Eenhoorn een beleving te creëren waarbij de zintuigen worden geprikkeld. De huidige theestraat resoneert niet met de intentie van De Eenhoorn om het verhaal van grondstof tot eindproduct te delen met hun klant.

De Eenhoorn wil deze ervaring verbeteren en door middel van nieuwe technologie het verhaal van thee van grondstof tot eindproduct delen. De uitdaging hierin is om de toepassing van deze nieuwe technologieën te ontwerpen waarin dit verhaal vertoond kan worden.

Golden Circle

Waarom bestaat De Eenhoorn?

Momenten van geluk creëren

Hoe bereikt De Eenhoorn dit?.

Mensen laten genieten van eerlijke heerlijkheden van verfijnde kwaliteit in een mooie, warme en sfeervolle omgeving waar de zintuigen en verbeelding geprikkeld worden.

Wat doet De Eenhoorn om dit te bereiken?

Op zoek gaan naar koffie en thee van zuivere kwaliteit, deze met liefde en aandacht verwerken en presenteren in stijlvolle verpakkingen.

Ontwerpvraag

Vanuit deze informatie hebben we een ontwerpvraag opgesteld, die ons moet helpen in het bepalen van het gewenste resultaat:

"Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bezoekers met behulp van nieuwe technologieën door de ervaring van de theestraat van De Eenhoorn geprikkeld worden?"

Ontwikkelmethode

Bij het eerste gesprek waarin we als projectgroep spraken over de ontwikkelmethoden werden The Loop en Design Thinking genoemd. Het argument voor The Loop was dat het makkelijk was om ergens te beginnen en direct een prototype erbij te maken. Ik had een voorkeur voor Design Thinking, omdat de stappen gedefinieerd zijn en we vaste momenten in iteraties terug kunnen grijpen op het ophalen van kennis over de belanghebbenden.

We hebben gekozen voor Design Thinking. We dachten voordeel te hebben aan de duidelijkere onderverdeling. Gedurende het project kwamen we tot de conclusie dat de technologie-gerichte aard van deze module wellicht beter bij The Loop had gepast. Design Thinking kon ons helpen meer contact met stakeholders te hebben, maar we hebben een grotere focus op het implementeren van Big Ideas gehad. The Loop had wellicht beter aangesloten op het testen van toepassingen.

Vanuit deze ontwikkelmethode ga ik in de eerste iteratie in de Empathize-fase eerst achterhalen wat de huidige ervaring is en wat de opdrachtgever wil bereiken. Daarna kan ik vastleggen hoe deze ervaring op papier er uit ziet en bepalen waar stakeholders behoefte aan hebben.

Proces

Deze opdracht is doorlopen in twee iteraties. Hieronder kun je naar andere onderdelen springen: