Iteratie 2: Interactieve Tafel

Omdat ons prototype niet zo goed aansloot op de behoeften van de belanghebbers, besloten we in een nieuwe iteratie goede punten te definiëen om tot nieuwe oplossing te komen.

Define

Scenario

Om een duidelijker beeld te schetsen van het idee dat wij in ons hoofd hadden, leek het ons beter om ons toe te leggen op het verhaal van een enkele thee. Dit maakt het makkelijker en concreter, want je kunt verwijzen naar specifieke locaties, personen en productiestappen. Hiervoor namen we het verhaal van Pink Elephant.

Het verhaal en stappen van het productieproces van de Pink Elephant-thee van De Eenhoorn
Het verhaal en stappen van het productieproces van de Pink Elephant-thee van De Eenhoorn

Requirement List

Ik zou de aankomende Ideate-sessie leiden. Hierbij wilde ik, zoals vastgelegd tijdens de evaluatie, zorgen dat we allemaal op een lijn zitten. Door de conclusies uit het testrapport nogmaals door te spreken en vast te leggen, maken we zeker dat iedereen met de belangrijke informatie vers in het geheugen ideeën genereert.

Wat willen we wel?

Wat willen we niet meer?

We schaven de ontwerpvraag bij tot:

"Hoe kunnen we met een interactief element millennials door het verhaal van Pink Elephant-thee kwaliteit laten beleven?"

Ideate

Om nieuwe oplossingen te vinden hoe we dit verhaal kunnen vertellen, leidde ik een Creatieve Sessie. Hierbij wilde ik snel tot veel nieuwe ideeën komen en rigoreus terugbrengen tot een paar concrete punten. Ik heb hier de methodes Brainwriting 5-3-5 en Dot Voting bij gevonden.

Divergeren: Brainwriting

Door alle vijf 3 concepten te bedenken en deze 4 keer aan te passen hebben we snel 75 concepten die door de 3 V's (vormen, vonnis, verrijken) zijn gegaan. Omdat iedereen onderdeel is van het proces, kan dit snel worden doorgenomen en kan snel over worden gegaan op Dot Voting.

Convergeren: Dot Voting

Door allemaal te stemmen op krachtige ideeën, vormt een beeld van welke punten meerdere gebruikers aanspreken.

Vijf blaadjes vol hersenspinsels: schetsen, omschrijvingen en verrijkingen. Gekleurde vormen voor de stemmen van Dot Voting
Vijf blaadjes vol hersenspinsels: schetsen, omschrijvingen en verrijkingen. Gekleurde vormen voor de stemmen van Dot Voting

De ideeën die 3 of meer stemmen hadden wilden we meenemen:

Conceptualiseren

Om een concept op te stellen heb ik de winnende ideeën uit de dot voting in een lijst geplaatst en de belangrijke punten dikgedrukt gemaakt. Bij het idee van een kubus waarin een verhaal wordt weergegeven, moest ik denken aan het spel Moncage. Hierin speelt zich een verhaal af in een kubus, waarbij de verschillende zijden van de kubus zorgen voor originele oplossingen van puzzels.

Prototype

Concept

Bezoekers van de theestraat worden de theestraat in begeleidt door een medewerker van De Eenhoorn. Hier zien zij informatie aan de wanden hangen en in het midden van de ruimte staat een grote, dichtgevouwen doos. De medewerker laat de bezoekers de informatie aan de wanden bekijken. Als de bezoekers de informatie hebben gezien en wat verveeld raken, vraagt de medewerker de bezoekers de doos mee open te vouwen.

Projectoren op het plafond laten de binnenkant van de doos tot leven komen: op de bodem is een weergave van de theeplantage waar ze op de informatieborden over hebben gelezen. De wanden zij luchtblauw en er vliegen vogels door de lucht. De medewerker vraagt wie zijn kennis over thee wil testen. De bezoekers die mee willen spelen krijgen een klein bloempotje, ieder een eigen kleur. Deze mogen ze ergens in de theeplantage plaatsen. De projector projecteert nu ook speelvelden door de plantage, rekening houdend met de plaatsen van de bloempotjes. Deze velden zijn verschillend.

De een heeft de vorm van een neus, de ander een vraagteken, etc. De rest van de bezoekers wordt gevraagd de spelers te helpen, maar niet voor te zeggen. De medewerker geeft de eerste speler een dobbelsteen. Nadat deze gegooid heeft ziet de projector het aantal ogen en toont waar de speler dient te komen staan. De speler verzet het bloempotje, waarop de projector iets op de wanden projecteert. Dit kan ook een vraag zijn, maar ook een deel van het proces, waarbij vragen worden gesteld hierover. Het kan ook zijn dat ze op de neus landen, waarop de medewerker ze aan een zakje laat ruiken. Als ze de geur of vraag goed beantwoorden krijgen ze een stukje van de theeplant die ze op hun bloempotje mogen klikken.

De speler die als eerste vijf theeblaadjes heeft verzameld heeft gewonnen. Alle spelers mogen hun bloempotje met blaadjes als aandenken meenemen.

Concepten

Projectleden hadden een eigen interpretatie. Deze hebben we samen doorgelezen en samengevat. Dit waren de andere concepten:

Vanuit deze concepten stelden we vast welke keuzes we maakten voor het gezamenlijke concept dat we gaan prototypen:

Uit deze concepten haalden we de meest aansprekende onderdelen. Hiermee kwamen we tot de volgende omschrijving van het interactieve prototype waar we aan gaan werken:

"Midden in de theestraat van de eenhoorn staat een interactieve tafel. De deelnemers van de rondleiding kunnen rondom de tafel staan en met elkaar het verhaal van thee ontdekken. De tafel is aan het begin nog helemaal zwart, door middel van aanraking krijg je het effect van een zaklamp en ontdek je een wereld.

De medewerker van de Eenhoorn dient als storyteller, ze kent het hele verhaal van thee en vertelt dit aan de deelnemers terwijl ze aan het ontdekken zijn."

Taakverdeling

Eerder stelden we vast dat iedereen meer taken binnen het eigen profiel gaat uitvoeren. Nu de resultaten tastbaarder worden, is het makkelijker de taken zo te verdelen. Hierbij werd het opstellen van het verhaal en de uit te voeren acties in een Flow Chart opgesteld door Experience Designers, werden de omgevingen vormgegeven door de Content Designer, en ben ik het interactieve prototype uit gaan werken.

User Flow

Vanuit de flowchart en met de schets wilde ik een User Flow opstellen. Ik had echter niet veel schetsen gekregen, en wat ik had gekregen was nog niet af. Ik heb de User Flow als volgt opgesteld:

Hoe ik de User Flow bij deze informatie heb opgesteld
Hoe ik de User Flow bij deze informatie heb opgesteld

Interactief Prototype

We hadden het idee dat gebruikers tikken op het scherm en dan als het ware met een zaklamp schijnen. Daardoor licht een cirkel op het scherm op, en fade weer langzaam naar zwart. Dit biedt de discovery die we besproken hadden en doordat het scherm zwart is trekt het ook nog niet zo veel aandacht. Het blendt beter in en biedt een transition van object in de ruimte (perifeer) naar focuspunt (center of attention), op basis van de Calm Technology-eigenschappen.

Hiervoor heb ik Protopie gebruikt:

Dit leidde tot het volgende prototype:

Test

We hebben dit zelf getest en hebben het de docenten laten uitvoeren. Hiermee kwamen we tot de conclusie dat het ontdekken met de zaklamp en het zwarte scherm niet aansprak. We willen juist de omgeving laten zien en dat komt er nu niet in naar voren. We besloten ook dat het concept niet compleet lineair moest zijn. Hierdoor konden gebruikers wat vrijer op zoek in de wereld van de theeboerderij, wat zou bijdragen aan het gevoel van ontdekken.

Deze inzichten nemen we mee naar een tweede opzet van een interactief prototype van een itneractieve tafel die het verhaal van de Pink Elephant-thee vertelt.

Prototype 2

User Flow

Met nieuwe schetsen en gesproken teksten hadden we een letterlijk en figuurlijk sprekender prototype. Met de nieuwe schetsen had ik verhalende momenten en concrete plekken om een ervaring te maken die informatiever is.

Hoe ik de User Flow bij deze nieuwe informatie heb opgesteld
Hoe ik de User Flow bij deze nieuwe informatie heb opgesteld

Om de ervaring alvast te starten, maar niet direct de eerste schets te tonen, heb ik een eerste scherm gemaakt: een wereldkaart biedt de gebruiker informatie over wáár de verschillende theeën vandaan komen. Doordat hier een knop met een Roze olifant te vinden is is een visuele link met de Pink Elephant gelegd.

Overzicht van de wereld met locaties waar thee vandaan komt
Overzicht van de wereld met locaties waar thee vandaan komt

Om de ervaring meer in laten blenden met de omgeving. Hiervoor heb ik blaadjes over de wereldkaart gelegd. Door ergens op het scherm te tikken, vliegen de blaadjes van het scherm alsof ze eraf geblazen wordt. Hierdoor ontstaat een gevoel van ontdekking, als Indiana Jones die stof van een eeuwenoud object blaast. Daarnaast wordt met deze interactie duidelijk dat de ervaring wordt bediend door te tikken.

Ook nu wilde ik de interacties simpele, enkele taps houden, omdat meerdere mensen tegelijk kunnen gaan interacteren. Door de schermen op de plekken van de User Flow met elkaar te verbinden, ontstaat een prototype waarin non-lineair door de verschillende schermen te stappen is.

Een weergave van het proces van het interactief maken van de schetsen in Protopie
Een weergave van het proces van het interactief maken van de schetsen in Protopie

Met de stem die vertelt wat er op het scherm te zien is kwam alles samen: het voelde meer als een volledige ervaring waar je niet in 5 seconden doorheen tikt, omdat de gebruiker luistert naar de uitleg en op het scherm bekijkt of deze herkent wat verteld wordt. Deze rol van het spreken zou tijdens de ervaring door de medewerker van De Eenhoorn worden uitgevoerd.

Dit leidde tot het tweede prototype:

Test

Usability Testing

Nu dit prototype voldoet aan onze ontwerpeisen, is het tijd om de doelgroep te vragen wat zij vinden van dit concept en of het zijn doel bereikt. De vraag waar we antwoord op zoeken is "Wat krijgt de doelgroep door middel van de beleving op de interactieve tafel van het verhaal van de Pink Elephant-thee mee?". Wat hebben zij meegekregen, wat hebben zij gezien, en begrijpen zij het proces en de volgorde van hoe thee van de plant in hun kopje komt? Daarnaast zijn we benieuwd of de ervaring logisch aanvoelt. Dit doe ik middels Usability Testing met een participant uit de doelgroep: een millennial theeliefhebber.

Usability Test Report

Door het prototype met meerdere gebruikers uit de doelgroep te doorlopen kwamen we tot de volgende inzichten:

Dit sluit de huidige iteratie af. Om het project op te leveren aan de opdrachtgever, verwerken we de feedback in het prototype, ronden documentatie eromheen af en bieden een lijst van aanbevelingen aan de opdrachtgever.

Proces

Deze opdracht is doorlopen in twee iteraties. Hieronder kun je naar andere onderdelen springen: