Ontwerpen voor Gedragsverandering

Onze ontwerpvraag in het project was "Hoe kunnen we gemeente Arnhem inzicht geven in de ervaring van fiets- en voetgangerspaden om voorzieningen toegankelijk te maken voor fietsende en lopende inwoners van Arnhem?" . Hierin was ik geïnteresseerd in het vraagstuk hoe je mensen daadwerkelijk aanzet tot lopen of fietsen. Voor deze vraag heb ik de stappen uitgewerkt om interventies voor gedragsverandering op te stellen.

Onderzoek

In een expert-interview met Annemieke Molster bleek dat bij mobiliteit gefocust wordt op reisbewegingen naar dagelijkse en wekelijkse voorzieningen. Uitgangspunt hierbij is om dagelijkse voorzieningen binnen 15 minuten lopen, en wekelijkse voorzieningen binnen 15 minuten fietsen beschikbaar te hebben. Dit is een magische grens waarbinnen mensen ervoor kiezen om niet de auto te pakken.

Uit biebonderzoek (onder andere Rapportage Koerswijzer Arnhem ) haalde ik de huidige stand van zaken voor wat betreft de huidige staat van Arnhem en de inwoners:

Voorlopige conclusie

Een groot deel van de inwoners loopt en fietst voor hun gezondheid en de voorkeur gaat overwegend uit naar een stad die meer geschikt is voor niet-auto's dan voor auto's. Om hier meer informatie over te krijgen hebben we inzichten in huidig gebruik nodig.

Wat zijn de drijfveren die mensen kunnen beïnvloeden om eerder te lopen of te fietsen dan de auto te nemen?

Om te vinden wat inwoners van Arnhem belangrijk vinden en waar hun behoeften liggen, zijn er ook een aantal interessante bevindingen:

Resultaten

Inwoners hebben behoefte aan een groene stad, met een focus op voorzieningen en bereikbaarheid en dit moet niet ten koste gaan van klimaat en energie.

Arnhemmers hebben behoefte aan een veilige fietssituatie, waar eventueel auto's voor mogen wijken of 30km/u rijden.

Banen en bedrijven het liefste in de regio. Voor grotere groepen bevorderlijk als deze bedrijven in de wijk aanwezig zijn.

Conclusie

Om inwoners van Arnhem meer te drijven naar lopen of fietsen in plaats van autorijden hebben Arnhemmers behoefte aan:

Inwoners van Arnhem worden gedreven om meer te lopen en te fietsen als voorzieningen, werkgelegenheid en groene gebieden in de wijk aanwezig zijn.

Gedragsverandering

Vijf lenzen om mensen tot gedragsverandering aan te sporen
Vijf lenzen om mensen tot gedragsverandering aan te sporen

Er zijn vijf momenten van gedragsverandering. Hieronder benoem ik ze, met onderbouwing vanuit bovenstaand onderzoek:

gewoontes en impulsen

Wanneer komt gedrag voor?

Welke aanleidingen zijn er voor dit gedrag?

Interventies

Incentive nudge: goede keuzes zichtbaarder maken

Bereikbaarheid van VWG's verbeteren voor fietsers en voetgangers, zodat deze bereikbaar zijn voor meer inwoners.

Default nudge: goede keuzes automatisch maken

Ze hebben behoeften aan voorzieningen, werkgelegenheid en groene omgevingen (VWG) in de wijk, VWG's plaatsen dicht bij wijken,

Disruption of automatism

Auto's minder aantrekkelijk maken als de context niet geschikt is, door snelheden op wegen te beperken als het niet regent, tijdens kantoor-/schooluren, etc.

Weten en geloven

Is het gedrag een doel op zich?

Fietsen en lopen is gezond. Dit is een beter alternatief dan autorijden.

Is het doelgedrag (sociaal) aantrekkelijk?

Kunnen doelen tegenstrijdig zijn?

Welke regels, mogelijkheden en beloningen beïnvloeden het gedrag?

Interventies

Deze interventies liggen dicht bij en werken goed samen met "Zien en Beseffen":

Messaging

De gemeente Arnhem kan inzetten op het communiceren en vormen van culturere en sociale norm: "Nederlanders fietsen meer" (geen bron), of "Als je wandelt, zie je nog eens wat van de stad".

Social embeddedness

Door meer beelden van of mogelijkheden om te fietsen te creƫren zien mensen meer fietsen. Fietsen wordt daarmee alsmaar normaler en meer gebruikt (door anderen). Dit vormt een geloof dat het sociaal geaccepteerd en normaal is om te fietsen.

Identity and self-image

Arnhemmers gaven in het onderzoek aan dat ze graag betrokken zijn bij Arnhem. Dat samen met behoefte aan meer groen. Hun identiteit ademt gezond zijn en blijven. Hier kan op worden aangesproken door reclamecampagnes die normaal maken dat hun gedrag of gewenste gedrag van fietsen wandelen onderdeel is van de identiteit van de stad. Posters met teksten als "Arnhemmers fietsen nou eenmaal", of "Fietsen, het is een dingetje in Arnhem".

Zien en beseffen

Waarom vinden zij hun gedrag goed?

Leidt de gedachte over het gedrag tot een verschil in zelfbeeld of sociale acceptatie?

Nee, het lijkt er niet op dat op autorijden wordt neergekeken. dit bleek ook niet uit de reactie van Arnhemmers die ik gesproken heb.

Vergelijkt de doelgroep hun gedrag / Krijgen zij feedback op hun gedrag?

Interventies

Feedback
sociaal en zelfbeeld

Arnhemmers laten voelen dat fietsen en wandelen in Arnhem normaal en de 'way to go' is. De posters met teksten die Arnhemmers vertellen "Arnhemmers fietsen nou eenmaal", of "Fietsen, het is een dingetje in Arnhem".

willen en kunnen

Hoe gemotiveerd zijn ze?

Is er een groepsnorm?

Hier heb ik niet genoeg informatie over. Dit kunnen we achterhalen bij de Arnhemmers.

Kunnen ze wandelen en fietsen?

Frustreert het doelgedrag ze?

Sommige VRI's zorgen niet voor een lekkere flow door de stad als je op de fiets bent,

Interventies

Consequences and rewards

Arnhem on the move bood gebruikers Goods/Gewin. vormen van beloning zijn:

Doen en blijven doen

inwoners van Arnhem wandelen en fietsen al. Om dit te blijven doen kan worden gekeken naar (sociale) versterking bieden van dit gedrag, zodat ze minder snel terugvallen op autorijden. Hiervoor moet het doel duidelijk voor ogen blijven, namelijk bijvoorbeeld dat Arnhemmers fietsen lopen om gezond te blijven.

Social embeddedness

Bieden van sociale mogelijkheden om samen te gaan fietsen in Arnhem. Bijvoorbeeld door fiets- en wandelroutes aan te leggen waar groepen en gezinnen interessante dingen kunnen zien en doen.

Action planning

Activiteitenpaden zoals Docus de Daspad (bospad met speeltuinen voor kinderen), of een soort escape room-achtige paden. Wellicht het oplossen van een moord die in Arnhem is gepleegd, door verschillende locaties te vinden in de stad en daar opdrachten samen uit te voeren.

Conclusie

Arnhemmers zijn op alle vijf de lenzen aan te spreken op doelgedrag. Aangezien ze al doelgedrag vertonen, lijkt het interessantste om ze aan te spreken op willen en kunnen en doen en blijven doen, zodat het gedrag wordt versterkt.

Stepping stone

Ik heb deze bevindingen samengevat en in een visueel overzicht geplaats, zodat duidelijk is welke mogelijkheden we hebben en dit makkelijk met de opdrachtgever te kunnen delen.

Weergave van de manier waarop mensen tot lopen en fietsen aan te zetten zijn

Deze manier van onderzoeken gaf me meer inzicht in de beweegredenen en behoeften van de inwoners van Arnhem. Het zorgde dat ik begreep waar pijnpunten liggen en hoe deze kunnen worden aangepakt in passende interventies. Door deze inzichten mee te nemen in volgende onderzoeken, kan ik een holistischer beeld creëren van de manieren waarop onze tool inwoners van Arnhem moet gaan aanzetten om prettiger te lopen. Dit is te lezen in mijn volgende onderzoek Prettig lopen door oog voor de omgeving .