De 2025 huisstijl van dennisulijn.com

Geschreven door Dennis Ulijn in mei 2025

Met de komst van een nieuw jaar ontwikkelde ik opnieuw een frisse huisstijl die mijn groei en experimentdrang als ontwerper weerspiegelt. Waar de vorige stijl nog draaide om balans en subtiliteit, omarmt de nieuwe stijl voor 2025 juist contrast, richting en directheid.

Van pastel naar pixels

In 2024 ontwikkelde ik een stijl gebaseerd op zachte kleuren, met lichtblauw als basiskleur en afgeronde hoeken. De bedoeling was om een rustige, toegankelijke uitstraling te creëren, ondanks het gebruik van meerdere kleuren. Deze benadering gaf me veel ruimte om te spelen met kleurcombinaties en ritme in de interface, maar vroeg minder om scherpte in typografie en layout.

Om mezelf te blijven uitdagen, ontwierp ik in april een experimentele stijl gebaseerd op interfaces uit jaren ’70 sci-fi films: zwarte achtergrond, groene monospaced letters, geen tierlantijntjes. Deze beperking daagde me uit om puur te denken in teksthiërarchie, leesbaarheid en informatiedichtheid — zonder te kunnen vertrouwen op kleur, gewicht of typografische finesse.

Die inzichten vormden de basis voor de huisstijl van 2025.

Kleurenpalet: scherpte en focus

Waar de vorige stijl rust zocht in zachte pasteltinten, kiest deze nieuwe stijl voor scherpte. Het palet is opgebouwd uit meer verzadigde, krachtige kleuren die directer aanwezig zijn in het ontwerp. Pastelblauw maakte plaats voor een neutrale grijstint als achtergrondkleur, die als stabiele basis dient voor het nieuwe kleurgebruik.

Afgeronde hoeken zijn ingeruild voor rechte lijnen, waarmee het ontwerp visueel krachtiger aanvoelt. De nieuwe stijl straalt doelgerichtheid uit: minder interpretatie, meer richting. Dit palet sluit ook beter aan bij mijn persoonlijkheid en geeft meer ruimte aan inhoud en boodschap.

Primaire, secundaire en tertiare knoppen met hover, active en disabled state. Boven de 2024-variant, onder de nieuwe 2025-05-stijl
Primaire, secundaire en tertiare knoppen met hover, active en disabled state. Boven de 2024-variant, onder de nieuwe 2025-05-stijl

Dezelfde vormtaal is toegepast op interface-elementen zoals chips: duidelijke vormen, heldere kleuren en directe communicatie.

Chips in verschillende kleuren, voor het differentiëren van verschillende categorieën en vermeldingen. Boven de oude 2024-10-stijl, onder de 2025-stijl.
Chips in verschillende kleuren, voor het differentiëren van verschillende categorieën en vermeldingen. Boven de oude 2024-10-stijl, onder de 2025-stijl.

Typografie: directer en krachtiger

Waar ik tot nu toe het lettertype Rubik gebruikte, gebruik ik nu Inter. Dit lettertype is ontworpen voor digitale interfaces en biedt een uitstekende leesbaarheid op verschillende schermformaten. Het gebruik van Inter zorgt ervoor dat de tekst helder en toegankelijk blijft, zelfs bij kleinere lettergroottes.

Rubik had met zijn afgeronde hoeken een zachtere uitstraling, wat goed werkte voor de vorige stijl. Maar met de nieuwe focus op scherpte en directheid past Inter beter bij de visuele identiteit van 2025. De typografie is nu strakker en minder speels, wat de boodschap van de inhoud versterkt.

Interactie: diepte zonder rand

Bij de vorige stijl gebruikte ik subtiele schaduwen om diepte aan te brengen in een verder plat ontwerp. Hover-effecten werden benadrukt met donkere outlines — een techniek die werkte, maar niet natuurlijk aanvoelde. In de fysieke wereld krijgt een object immers ook geen rand als je het optilt.

Daarom koos ik nu voor een andere benadering: een visuele verschuiving bij interactie. Bij hover wordt een knop licht naar beneden gedrukt, door zowel de schaduwafstand te verkleinen als de knop zelf richting die schaduw te bewegen. Dit creëert een optisch effect van fysieke interactie, alsof de knop echt wordt ingedrukt.

Het gevolg hiervan is logisch en consistent:

Deze benadering zorgt voor meer logica en samenhang binnen de visuele ervaring.

Conclusie

Met de huisstijl van 2025 laat ik een zachtere fase achter me en kies ik voor scherpere visuele keuzes. De stijl is direct, helder en krachtig — zonder de gelaagdheid van eerder los te laten. Het is een logisch vervolg op de jaren van experiment, reflectie en bewuste keuzes in ontwerp.

Toekomst

Mijn ontwerpfilosofie blijft in beweging. Door jaarlijks mijn huisstijl opnieuw te ontwerpen, blijf ik mezelf uitdagen en mijn visuele vocabulaire verbreden. Elk jaar vormt een oefening in loslaten, verkennen en opnieuw definiëren wat ontwerp voor mij betekent.

Naast deze jaarlijkse stijlvernieuwing werk ik aan een jaarlijks terugkerend ‘1 april-thema’, waarin ik een onverwachte stijl uit het verleden hergebruik en herinterpreteer. Meer daarover? Houd mijn website in de gaten rond 1 april.

Conclusie

Met style-2024-10.css heb ik een nieuwe mijlpaal bereikt in mijn ontwerptraject. Deze update weerspiegelt mijn toewijding aan het creëren van een consistente, moderne en gebruiksvriendelijke ervaring. Ik nodig je uit om de nieuwe stijl te verkennen en te ontdekken hoe deze bijdraagt aan een verbeterde gebruikerservaring.

"People ignore design that ignores people."

Ik kijk ernaar uit om deze nieuwe stijl verder te verfijnen en te zien hoe deze bijdraagt aan de groei van mijn portfolio en de tevredenheid van mijn bezoekers.

Even terugkijken naar 2024?

Ik zal je een geheimpje verklappen: je kunt elk moment wisselen van stijl door drie keer op de titel van de pagina te klikken. Hiermee kun je wisselen tussen de oude en nieuwe stijl, zodat je zelf kunt ervaren hoe de veranderingen zich vertalen naar de gebruikerservaring.

Toekomst

Door ieder jaar mijn huisstijl kritisch tegen het licht te houden en mezelf te forceren een nieuwe stijl te creëren, zorg ik ervoor dat ik bewust onderzoek en oefen met nieuwe stijlen, die mijn oplossingsrepertoire als (Interaction) Designer blijf uitbreiden.

Naast een jaarlijkse stijl wil ik jaarlijks op 1 april een bestaande stijl incorporeren. Ik heb hier veel ideeën bij, maar die houd ik liever graag nog even geheim. Check mijn website op of na 1 april voor deze verassingkjes.

Aanverwante Artikelen